Juf Nienke is de hoofdpersoon in verschillende boeken

Als kind vond ik het fantastisch wanneer mijn ouders mij voorlazen. Het liefst wilde ik zelf een personage uit het boek zijn. Mijn ouders veranderden daarom ook regelmatig de namen uit het boek in die van mijn zus, broertje en mij. Dikke pret hadden we dan altijd tijdens het voorlezen.

Zelf heb ik als kind veel Harry Potter boeken gelezen. Hier kon ik helemaal in op gaan en dan ook uren achter elkaar blijven doorlezen. Ik kon er echt naar uit kijken om na schooltijd verder te kunnen lezen in het boek dat op dat moment op mij lag te wachten. Nadat ik alle boeken had gelezen, heb ik ook alle films van Harry Potter gezien. Heel leuk om dan te ontdekken en te zien of de beelden die je in je hoofd maakt tijdens het lezen, overeenkomen of verschillen met die van de verfilming van het boek.

Nu bestaat mijn lees repertoire voornamelijk uit voorleesboeken. Ik lees mijn eigen kinderen van vier en drie jaar nu veel voor. Mijn dochter kiest inmiddels al weer acht avonden op rij hetzelfde boek: ‘Het kleurenwinkeltje’ geschreven door Marianne Busser en Ron Schröder. Ik vind het eerlijk gezegd inmiddels wel een beetje saai worden om elke keer hetzelfde boek voor te lezen maar het is heel goed voor de ontwikkeling van een kind dat een verhaal herhaaldelijk wordt voorgelezen. Dus ik wacht geduldig af totdat ze weer een keer voor een ander boek kiest. Door herhaaldelijk voorlezen leren kinderen om vooruit te kijken, verhalen beter te begrijpen, de woordenschat wordt vergroot, ze leren zinnen afmaken én te voorspellen wat er gaat komen.

In dit voorleesboek kan je ook meteen je kind kennis laten maken met bijvoorbeeld de kleuren en vormen. Om het voorlezen leuker te maken, kies ik er soms ook voor om de tekst net even wat anders te maken, andere voorleesstemmen op te zetten of om tijdens het lezen verschillende vragen te stellen aan de hand van de illustraties.

Het boek Ssst! De tijger slaapt, geschreven door Britta Teckentrup, vind ik een heel leuk prentenboek. In dit boek vraag je je meteen af welke weg de tijger blokkeert en waar de andere dieren zo graag naartoe willen. Je wil graag verder lezen om te zien of de tijger wakker wordt en wat er dan zal gebeuren. Het interactieve aspect in dit boek zorgt ervoor dat het een enorm leuk boek is om voor te lezen. Zo word je bijvoorbeeld uitgenodigd om samen met je kind het boek te wiegen en een slaapliedje te zingen, te blazen zodat de ballon waar de vos zich aan vastklampt niet op de tijger terecht komt en om over het neusje van de tijger te aaien zodat hij lekker blijft doorslapen.