De boekenkast van juf Astrid

Als kind was ik al veel aan het lezen. In een huis met een grote boekenkast, en een abonnement op een leesclub, groeide de collectie van mijn ouders enorm. Ieder kwartaal werd de collectie aangevuld met nieuwe boeken, en zo ook kinderboeken. Daarnaast gingen we elke week naar de bibliotheek. Als kleuter vond ik het boek “Het vogeltje dat te ver vloog” het mooiste!

Als tiener las ik alle boeken van de uitgeverij Lemniscaat. Nederlandse schrijvers die spannende verhalen schreven, enkele welke echt gebeurd zouden kunnen zijn… Ik verslond ze allemaal: Kruistocht in Spijkerbroek (Thea Beckman), Blauwe plekken (Anke de Vries), Koning van Katoren (Jan Terlouw)  en het boek dat toen de meeste indruk op me maakte was Oorlog zonder Vrienden (Evert Hartman). Dit boek gaat over een jongen die wordt gepest omdat zijn ouder ‘fout’ waren in de Tweede Wereldoorlog. Deze jongen geloofde in het gelijk van zijn ouders. Wat is waarheid? Wie heeft er gelijk? Hoe eenzaam kun je je voelen?

Halverwege de middelbare school ging ik boeken lezen van Stephen King. Die vond ik ontzettend spannend! En eng… soms durfde ik niet meer het licht uit te doen als ik moest slapen, of liet het boek een paar dagen terzijde liggen, omdat ik even de spanning kwijt moest. Inmiddels heb ik een collectie van ruim 50 titels van deze schrijver. Sommige heb ik meerdere keren gelezen, en telkens ontdek ik iets nieuws in de boeken.

Tegenwoordig lees ik vooral thrillers, veelal van Nederlandse schrijfsters zoals Saskia Noort, Esther Verhoef en Loes den Hollander. Bij deze boeken kan ik goed ontspannen, en zijn vaak zo pakkend dat ik ze in een ruk uit lees.

Vergeet ik bijna mijn allermooiste boek te noemen! Dat is toch wel “De Zevensprong” van Tonke Dragt! Zo spannend en magisch! Het boek meerdere malen gelezen (ook toen ik al volwassen was), maar ook de serie uit de jaren ’80 vind ik, hoewel gedateerd, nog steeds prachtig!

En als laatste wil ik het boek noemen die ik als moeder letterlijk heb stukgelezen tijdens het voorlezen aan mijn beide dochters: Het grote voorleesboek van Liselotje! Toen ik het boek wilde weggeven aan mijn achterneefje, riepen mijn beide volwassen dochters: “Nee! Die is van ons!”